Polewa do ciasta marchewkowego z mascarpone

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto to marzenie wielu osób. Tort jest przysmakiem zarówno dzieci jak i dorosłych. Osoby, które nie przepadają za ciastami i wolą zjeść coś innego, to ciasto, które jest wykonane o bardzo rzadkiej konsystencji.

Składniki

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżki cukru

– 3/4 filiżanki masła

– 3 jajka

– 2 filiżanki soku z marchwi

– 1/2 filiżanki serka śmietankowego

– 2/3 szklanki cukru pudru

– 1/2 filiżanki serka mascarpone

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Metoda:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.

Połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej masy.

Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu.

W osobnej misce połącz sok z marchewki i serek śmietankowy.

Wymieszaj sok z marchewki z masłem i cukrem.

Dodać wanilię.

Dobrze wymieszać ciasto i nałożyć łyżką do przygotowanej formy.

Piec przez 30 do 35 minut lub do momentu, gdy nóż włożony do środka wyjdzie czysty.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na patelni.

Delikatnie przejedź nożem stołowym wokół ciasta, aby je poluzować.

Wyciągnij ciasto na talerz i umieść na drucianym stojaku, aby całkowicie ostygło.

Po ostygnięciu, przekrój ciasto na trzy równe części i rozprowadź warstwę lukru z serka mascarpone na jednej połowie ciasta.

Spód drugiej połowy tortu pokryj pozostałą warstwą lukru z serka mascarpone.

Wierzch ciasta udekorować posypką z cukru pudru.

Podawać natychmiast.

Wnioski:

Jest to klasyczny i pyszny tort, który z pewnością ucieszy Twoich gości. Jest bardzo prosty w wykonaniu i może być dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach.