Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto to marzenie wielu osób. Tort jest przysmakiem zarówno dzieci jak i dorosłych. Osoby, które nie przepadają za ciastami i wolą zjeść coś innego, to ciasto, które jest wykonane o bardzo rzadkiej konsystencji.
Składniki
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru
– 3/4 filiżanki masła
– 3 jajka
– 2 filiżanki soku z marchwi
– 1/2 filiżanki serka śmietankowego
– 2/3 szklanki cukru pudru
– 1/2 filiżanki serka mascarpone
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Metoda:
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
W osobnej misce połącz sok z marchewki i serek śmietankowy.
Wymieszaj sok z marchewki z masłem i cukrem.
Dodać wanilię.
Dobrze wymieszać ciasto i nałożyć łyżką do przygotowanej formy.
Piec przez 30 do 35 minut lub do momentu, gdy nóż włożony do środka wyjdzie czysty.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na patelni.
Delikatnie przejedź nożem stołowym wokół ciasta, aby je poluzować.
Wyciągnij ciasto na talerz i umieść na drucianym stojaku, aby całkowicie ostygło.
Po ostygnięciu, przekrój ciasto na trzy równe części i rozprowadź warstwę lukru z serka mascarpone na jednej połowie ciasta.
Spód drugiej połowy tortu pokryj pozostałą warstwą lukru z serka mascarpone.
Wierzch ciasta udekorować posypką z cukru pudru.
Podawać natychmiast.
Wnioski:
Jest to klasyczny i pyszny tort, który z pewnością ucieszy Twoich gości. Jest bardzo prosty w wykonaniu i może być dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach.