Burak jest popularnym warzywem w prawie wszystkich krajach, ale większość z nas nie wie, jak jeść to warzywo. Cóż, burak jest nie tylko używany do robienia soku, ale jest również używany do robienia pysznych potraw, a jednym z takich dań jest smażenie buraka z cebulą.
Burak to warzywo korzeniowe, które ma ciemnofioletowy kolor i jest bardzo pożywne. W tym artykule powiem Ci jak zrobić smażenie buraka z cebulą.
Składniki:
Burak – 1 (duży)
Cebula – 1 (średnia)
Sól – 2 tsp.
Płatki czerwonej papryki – 1 łyżka.
Olej – 4 tbsp.
Sposób przygotowania:
Pokrój buraki na małe kawałki i odłóż na bok. Obrać i posiekać cebulę. Rozgrzej olej na patelni i dodaj płatki czerwonej papryki, sól i cebulę. Wymieszaj je dobrze i pozwól im się smażyć przez 2 do 3 minut. Dodaj buraki i dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut. Zdejmij pokrywę i dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie przykryj patelnię i pozostaw na 5 minut.
Zdejmij z ognia i podawaj na gorąco.
Wskazówki:
Jeśli chcesz zrobić smażone buraki z cebulą do słoików to powinieneś użyć szybkowaru. W ten sposób nie musisz gotować buraków, a słoik będzie wysterylizowany.
Jeśli nie masz szybkowaru to możesz zrobić smażone buraki z cebulą do słoików używając zwykłej patelni.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł. Daj mi znać w sekcji komentarzy poniżej, czy podoba Ci się mój przepis.