Wszyscy mamy jakieś słodkie wspomnienia związane z jedzeniem świeżo upieczonego ciasta i ciasteczek, a także z jedzeniem bezy po obiedzie. Beza to bardzo delikatny deser wykonany z ubitych białek jaj, cukru i odrobiny śmietany.
Beza nie jest zwykłym deserem, ale jest to deser bogaty i elegancki. Dawniej ludzie robili beziki w piecach, a ich pieczenie trwało długo i miało silny zapach spalonych żółtek. Ale teraz mamy ekspresy, które robią bezę i nie trzeba wydawać dużo pieniędzy, aby ją upiec.
Beza to bardzo łatwy do wykonania deser, który można upiec w piekarniku w mniej niż 30 minut. Beza jest lekka i puszysta i będzie rozpływać się w ustach. Możesz mieć bezę na śniadanie lub na desery. Możesz zjeść kawałek bezy na śniadanie lub na deser.
Beza jest zrobiona z białek jaj, cukru i odrobiny śmietany. Proces robienia bezów jest bardzo prosty. Najpierw trzeba ubić białka, aż będą spienione.
Następnie należy dodać do nich śmietanę i cukier, a następnie złożyć je w masę. Na koniec trzeba przełożyć ciasto do blachy i upiec w piekarniku. W rezultacie otrzymamy lekką, puszystą bezę z chrupiącym wierzchołkiem.
Dobrą cechą bezów jest to, że można je przechowywać przez dłuższy czas. Istnieją różne przepisy na bezę. Niektórzy używają odrobiny mąki kukurydzianej i to pomaga w przechowywaniu bezy przez dłuższy czas.
Wnioski:
Tak więc omówiliśmy, czym jest beza i jak można ją przechowywać przez dłuższy czas. Jeśli jesteś miłośnikiem bezów to możesz spróbować tego przepisu na bezę w najbliższy weekend. Mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się smakiem bezy.