2 wegetariańskich przepisów, które sprawią, że pokochasz wegetariańskie jedzenie

Wegetarianizm to zwyczaj żywieniowy tych, którzy nie jedzą mięsa, jaj i nabiału. Jest to nie tylko wybór niektórych osób, ale także styl życia. Wiele osób decyduje się na bycie wegetarianinem z powodów etycznych, religijnych, kwestii środowiskowych, zdrowotnych lub innych.

Istnieje wiele korzyści z jedzenia wegetariańskiego jedzenia. Korzyści te obejmują spadek poziomu cholesterolu, niższe ryzyko cukrzycy, raka i chorób serca. Wegetariańskie jedzenie jest również dobre dla naszego układu pokarmowego, daje nam wysoką ilość składników odżywczych i białka.

Oto najlepsze 10 wegetariańskich przepisów, które sprawią, że zakochasz się w tym pysznym i zdrowym jedzeniu.

1. Tofu i słodki ziemniak

Składniki:

– 2 filiżanki tofu

– 1 słodki ziemniak

– 1 cebula

– 1 łyżka stołowa czosnku

– 1 łyżeczka soli

– 2 łyżki stołowe imbiru

– 1/4 szklanki zielonego pieprzu

– 1 pomidor

– 1 łyżka czerwonego chili w proszku

– 1 łyżka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

– Weź średniej wielkości garnek i umieść go na średnim ogniu.

– Dodaj olej, a następnie dodaj cebulę.

– Kiedy cebula stanie się złotobrązowa, dodaj czosnek i imbir.

– Po tym dodać pomidory, a następnie dodać przyprawy.

– Następnie dodać sól i sos sojowy.

– Po tym dodać słodkiego ziemniaka, a następnie tofu.

– Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.

– Po tym czasie dodać zieloną paprykę.

– Przykryć i gotować jeszcze przez 3 minuty.

– Podawaj na gorąco.

2. Curry warzywne

Składniki:

– 1 duża biała cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka stołowa imbiru

– 1/2 czerwonego chili

– 1 łyżka kurkumy

– 3/4 szklanki wody

– 1 marchew

– 2 duże ziemniaki

– 1 duży pomidor

– Sól do smaku

– Czarny pieprz

– 1 łyżeczka kolendry

– 1 łyżeczka kminku

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/2 łyżeczki liści curry

– Olej

– 1 łyżeczka nasion gorczycy

– 1/2 łyżeczki nasion kozieradki

– 1/4 łyżeczki asafetydy

– 1 łyżeczka nasion sezamu

– 1 łyżeczka kokosa

– 1/2 łyżeczki channa dal

– 1/2 łyżeczki liści curry

– 1/2 łyżeczki kopru włoskiego

– 1/2 łyżeczki tamaryndowca

Sposób przygotowania:

– Zagotuj wodę, a następnie dodaj olej i nasiona gorczycy.

– Gdy woda zacznie bulgotać, dodaj resztę składników.

– Przykryj i gotuj przez około 10 minut.

– Zdejmij pokrywę i gotuj przez kolejne 2 minuty.

– Podawaj na gorąco.