Wegetarianizm to zwyczaj żywieniowy tych, którzy nie jedzą mięsa, jaj i nabiału. Jest to nie tylko wybór niektórych osób, ale także styl życia. Wiele osób decyduje się na bycie wegetarianinem z powodów etycznych, religijnych, kwestii środowiskowych, zdrowotnych lub innych.
Istnieje wiele korzyści z jedzenia wegetariańskiego jedzenia. Korzyści te obejmują spadek poziomu cholesterolu, niższe ryzyko cukrzycy, raka i chorób serca. Wegetariańskie jedzenie jest również dobre dla naszego układu pokarmowego, daje nam wysoką ilość składników odżywczych i białka.
Oto najlepsze 10 wegetariańskich przepisów, które sprawią, że zakochasz się w tym pysznym i zdrowym jedzeniu.
1. Tofu i słodki ziemniak
Składniki:
– 2 filiżanki tofu
– 1 słodki ziemniak
– 1 cebula
– 1 łyżka stołowa czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki stołowe imbiru
– 1/4 szklanki zielonego pieprzu
– 1 pomidor
– 1 łyżka czerwonego chili w proszku
– 1 łyżka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
– Weź średniej wielkości garnek i umieść go na średnim ogniu.
– Dodaj olej, a następnie dodaj cebulę.
– Kiedy cebula stanie się złotobrązowa, dodaj czosnek i imbir.
– Po tym dodać pomidory, a następnie dodać przyprawy.
– Następnie dodać sól i sos sojowy.
– Po tym dodać słodkiego ziemniaka, a następnie tofu.
– Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.
– Po tym czasie dodać zieloną paprykę.
– Przykryć i gotować jeszcze przez 3 minuty.
– Podawaj na gorąco.
2. Curry warzywne
Składniki:
– 1 duża biała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka stołowa imbiru
– 1/2 czerwonego chili
– 1 łyżka kurkumy
– 3/4 szklanki wody
– 1 marchew
– 2 duże ziemniaki
– 1 duży pomidor
– Sól do smaku
– Czarny pieprz
– 1 łyżeczka kolendry
– 1 łyżeczka kminku
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki liści curry
– Olej
– 1 łyżeczka nasion gorczycy
– 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
– 1/4 łyżeczki asafetydy
– 1 łyżeczka nasion sezamu
– 1 łyżeczka kokosa
– 1/2 łyżeczki channa dal
– 1/2 łyżeczki liści curry
– 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
– 1/2 łyżeczki tamaryndowca
Sposób przygotowania:
– Zagotuj wodę, a następnie dodaj olej i nasiona gorczycy.
– Gdy woda zacznie bulgotać, dodaj resztę składników.
– Przykryj i gotuj przez około 10 minut.
– Zdejmij pokrywę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
– Podawaj na gorąco.