Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki, ale mąka pszenna jest najbardziej preferowanym typem mąki do wyrobu chleba, makaronu, herbatników, ciastek, babeczek itp. Mąka pszenna jest również używana do produkcji owsianki, gofrów i naleśników.
Większość ludzi robi chleby z mąki pszennej, a kiedy nie mają żadnej mąki pszennej, wtedy używają zamiennika, ale w niektórych przypadkach ludzie nie wiedzą, co jest zamiennikiem mąki pszennej.
Omówmy więc zamienniki mąki pszennej.
Mąka ryżowa
Mąka ryżowa jest bardzo dobrym substytutem mąki pszennej. Jakość jest podobna do mąki pszennej, ale trzeba pamiętać, że ma mniejszą zawartość glutenu.
Mąka kukurydziana
Mąka kukurydziana to doskonała alternatywa mąki pszennej. Jest tańsza niż mąka pszenna i jest dostępna w większości marketów.
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa jest najlepszym substytutem mąki pszennej. Jest to zdrowy wybór do pieczenia. Możesz dodać ją do ciasta lub zrobić ciasto bez użycia mąki pszennej.
Mąka owsiana
Mąka owsiana to najlepsza alternatywa dla mąki pszennej. Jest bezglutenowa, więc można ją dodać do ciasta lub zrobić ciasto bez użycia mąki pszennej.
Mąka gryczana
Mąka gryczana jest najlepszą opcją mąki pszennej. Można ją dodać do ciasta lub zrobić ciasto bez użycia mąki pszennej.
Mąka sojowa
Mąka sojowa jest najlepszą alternatywą dla mąki pszennej. Jest to mąka bezglutenowa. Możesz dodać ją w cieście lub zrobić ciasto bez użycia mąki pszennej.
Wnioski:
Jeśli chcesz upiec chleby, herbatniki, ciasta, muffiny lub nawet makarony, wtedy możesz łatwo zrobić te przepisy bez użycia mąki pszennej.